Opgezette speekselklieren

Opgezette speekselklieren

Opgezette speekselklieren zijn kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Er kan een bult zitten waardoor de speekselklieren opgezwollen kunnen zijn. Vaak worden de speekselklieren verward met de lymfeklieren. Opgezette speekselklieren in de hals hebben vaak niks te maken met de speekselklieren. Deze zitten namelijk in de mondholte aan de achterkant bij het oor, aan de onderkant van de kaak en aan de voorkant onder de tong. De verwarring ontstaat door de andere klieren die in de hals zitten. Dit zijn de lymfeklieren. Als u last heeft van opgezette speekselklieren dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • Een virus of bacterie
  • Een steen
  • Stress
  • Andere aandoening

Een probleem met de speekselklieren kan met name veel pijnklachten geven tijdens het eten of het slikken. Het speeksel in de mond is vaak niet of nauwelijks aanwezig. Het kan daarom heel goed zijn dat u verstopte speekselklieren heeft. Als u last heeft van opgezette speekselklieren dan is het aan te raden om contact op te nemen met een arts. Deze kan u doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Een steen in de speekselklieren

Het klinkt een beetje vreemd. Een steen in de speekselklieren? Hierbij moet u niet denken aan een gewone steen. Speeksel kan soms ophopen tot een “speekselsteen”. Een hard stukje speeksel wat klem komt te zitten. Soms kan deze steen met wat hulp weer naar buiten komen of verminderen. Als dat niet lukt dan is een operatie nodig.

Stress als oorzaak

Stress kan ook heel goed een oorzaak zijn van opgezette speekselklieren. Vaak is dit in combinatie met de opgezette lymfeklieren en moeite met slikken. Het is dan vooral zaak om weer tot rust te komen. Neem een paar dagen vrij om bijvoorbeeld uw favoriete hobby uit te oefenen. Vaak zien we de klachten van opgezette speekselklieren dan na enkele dagen weer wegtrekken.

Copyright 2012 http://www.speekselklieren.nl