Slechte adem

Heeft speeksel een positieve invloed op slechte adem?

Om te kunnen voldoen aan de vraag of speeksel een goede werking heeft op de frisheid van je ademgeur is het doorslaggevend te weten hoe slechte adem feitelijk onstaat.

Wat zijn oorzaken van een stinkende adem?

Er zijn wel meer dan 35 aandoeningen die een slechte adem kunnen veroorzaken. Gelukkigerwijze zijn de meesten hiervan uiterst zeldzaam. We kunnen alle oorzaken differentiëren in intra- en extra-orale aanleidingen.

Intra- en extra-orale oorzaken van slechte adem

Alle oorzaken van halitose die zijn oorsprong niet vinden in de mond noemen we extra oraal. Als een stinkende mondadem komt vanuit de mondholte of keel dan is het een intra-orale oorzaak. Van alle mensen die de afgelopen 10 jaar bij een halitoloog zijn geweest, bleek dat 90% van de gevallen kwam door bacteriën die zich vertoeven in de mond. Dit was zo goed als in alle gevallen eenvoudig op te lossen met een tongreiniger. Lees hier meer over een tongschraper tegen slechte adem. De andere 10% kwam door onderliggende ziektes zoals bijvoorbeeld onvoldoende functionerende nieren, leverproblemen, obstipatie, gastritis, suikerziekte en stofwisselingsziekten. Omdat deze laatste aandoeningen zelden voorkomen gaan we enkel in op de oorzaken in de mond.

Welke bacteriën in de mond veroorzaken slechte adem

Er zijn 4 soorten bacteriën in de mond, de porphymonas gingivalis, prevotella intermedia, fusobacterium nucleatum en de treponema denticola. Deze bacteriën hebben maar één doel en dat is het vernietigen van bloedcellen, voedselresten en andere lichaamsafvalstoffen zoals afschilverend wangslijmvlies. Dit betitelt men ook wel als metabole afbraak. Dit houdt in dat er bepaalde gassen vrijkomen die zijn ontstaan door het afbreken van onbruikbare stoffen die vrijkomen in de mond. Deze gassen kunnen stinken naar rotte eieren. Zelfs een minuscuul sediment van bacteriën in de mond kan zich uiten in een zeer slechtruikende adem en daarom is het erg gewichtig je tong en kiezen schoon te poetsen.

Wat doet speeksel met de frisheid van je adem?

Naast het schrapen van je tong, en het flossen en stoken tussen de kiezen, is het belangrijk dat je de speekselaanmaak op gang houdt omdat speeksel op twee manieren een goede invloed heeft op de gesteldheid van je ademgeur. Ten eerste is speeksel capabel de gassen die vrijkomen tijdens de metabole afbraak te maskeren en ten tweede zit er in speeksel een stofje dat de cel van de bacterie vernietigt. Daarom is de bacterie niet meer in staat stoffen af te breken en zullen er dus minder vluchtige zwavelverbindingen ontsnappen.

Hoe kun je speekselproductie stimuleren

Drink voldoende water en probeer regelmatig te kauwen op bijvoorbeeld suikervrije kauwgom. Tijdens het kauwen komen de speekselklieren automatisch op gang. Probeer suikerhoudende dranken, alcohol en koffie zoveel mogelijk aan je voorbij te laten gaan.

Copyright 2013 http://www.speekselklieren.nl